Wat zijnChiazaden?

De voedingswaarde is gewoonweg geweldig en dat maakt ze zo super!

Chiazaden zijn 20% proteïne, 20% omega 3, hoog in antioxidanten en voedingsvezels en laag in suiker.

Chiazaden hebben een milde, nootachtige smaak. Dit maakt ze perfect om op verschillende manieren te consumeren. In combinatie met onze gezonde ingrediënten hebben we natuurlijke, heerlijke voedzame sportvoeding gecreëerd. Maar chiazaad kan ook worden gestrooid over verschillende gerechten, zoals ontbijtgranen, salades, groenten, rijstgerechten en nog veel meer. Je kunt chiazaad ook los bij ons kopen, klik hier.

Chiazaad is onbewerkt, volkoren voedsel en bevat de grootste plantaardige bron van Omega 3, voedingsvezel, proteïne en antioxidanten die je kan vinden.

De geschiedenis van Chia

‘Chia’- uitgesproken als ‘tsjie ah’ is afgeleid van het Maya-woord voor ‘kracht’. De chiaplant is een bloeiende plantsoort uit de muntfamilie. Er is bewijs dat chia al 1500 jaar voor Christus werd gebruikt. Chia werd in deze oude beschaving gezien als voedsel voor hardlopers, omdat boodschappers de hele dag konden rennen op maar een handje chiazaad en voor langere afstanden namen ze een klein zakje chia mee. Duursport is de kern van de geschiedenis van chiazaad. Er wordt gezegd dat de krijgers van de Azteken overleefden op niets dan chiazaad tijdens hun veroveringen en dat de inheemse Amerikanen uit het Zuid-Westen tijdens trektochten alleen maar een theelepel chiazaad per 24 uur gebruikten. Chia was in sommige maatschappijen zo waardevol, dat het als een betaalmiddel werd gebruikt.

Tegenwoordige Chia

Tegenwoordig dragen de Tarahumara Indianen in Mexico nog steeds een zakje chiazaad bij zich tijdens een ultra run door de woestijn.

De Tarahumara Indianen zijn de ultieme duursporters. Ultra marathons door ruig terrein maken deel uit van hun dagelijkse bestaan. Daarbij nemen ze enkel een drankje mee dat gemaakt is van limoensap, water en chia. De Tarahumara zijn zo aangepast aan het rennen dat ze te voet kunnen jagen op wild: gewoon blijven rennen tot het dier uitgeput neervalt.

De Tarahumara kwamen in 1992 voor het eerst op een Ultra marathon, bij de Leadville 110-mile run in Colorado. Ze waren speciaal voor de race uit Mexico gehaald en het volgende jaar waren ze eerste, tweede en vijfde. De winnaar was 55 jaar oud. Een Tarahumara won de Leadville in 1994 en was ook onofficieel eerste in de Wasatch 100-Mile run in Utah. Daarna hebben ze niet veel meer meegedaan aan races.

Er is nog veel meer informatie over de Tarahumara Indianen te vinden en over Chia.